İncelemeler- Yazılar

Böyle kadraj olur mu?

19.09.2023

author writing

Yakında...

author writing

Yakında...

Böyle kadraj olur mu?

Amatörlük mü? Sanatsal özgürlük mü?


Geçtiğimiz günlerde kanallar arasında dolaşırken uluslararası alanda yayın yapan Al Jazeera English televizyonunda bir belgesele rastladım.


"Monkey Business." Maymunların biyomedikal laboratuvarlarda insanlar için potansiyel olarak hayat kurtarıcı ilaçlar geliştirmek amacıyla kullanılmasını anlatıyor.


Küresel maymun ticaretini incelemek için Abd, Hindistan, Fransa ve Kamboçya gibi ülkelerde çekimler gerçekleştirilmiş. Krakenfilms şirketi tarafından Al Jazeera televizyonu için yapılmış bir belgesel.



Belgeselin konu seçimi ve içeriğinden çok benim ilgi alanım; çekimlerin nasıl yapıldığı, kadrajlar, ışık kullanımı, çekimlerde kullanılan yöntemler ve röportaj açıları.


Röportajlarda, meslekte standart olarak kullanılan bakış boşluğu kuralından çıkılarak bakışın olduğu yöne doğru abartılı bir biçimde çeçeveleme yapılmış. Konuşan kişi kadrajda sıkışmış ve baskı altına alınmış hissi yaratılmış.


Temel kompozisyon kuralı olarak çok özel bir neden yoksa, farklı bir etki ve duygu yaratılmak istenmiyorsa; fotoğrafçılıkta, sinemada, film dilinin gramerinde bilinen şuydu.

Konuşmacının baktığı yönde boşluk bırakılarak, kadrajda 1/3 oranında konumlandırılması kuralıydı.



Çekimlerde bu kompozisyon kuralının bilinçli olarak dışına çıkılması "Yeni bir akım mı?", "Amatörlük mü?", "İzleyicinin dikkatini çekmek için farklı bir yaklaşım mı?" "Sanatsal özgürlük mü?" sorularını akıllara getiriyor.


Kişisel görüşüm izleyici deneyimine aykırı, anlatıma hiçbir katkısı olmayan, temel kompozisyon kuralları dışındaki bu açılar rahatsız edici.

Bu açılara Netflix’te yayınlanan belgesellerde ve ulusal kanallarda sık karşılaşılmaya başlanması şaşırtıcı.


Basic Home Icon

ANA SAYFA

instagram

e-posta

e-posta

Copywriting - Hand Writing

BLOG

For English, translate it into Turkish from your browser's settings.